Model structură recenzie


În general, o recenzie a unui articol științific este structurată pe 3-6 pagini. Principalul obiectiv al acestei recenzii este stârnirea interesului cititorului față de articolul științific recenzat. Recenzia trebuie să conțină informații utile despre articol, date tehnice, comentarii, aprecieri, sugestii, diferite interpretări etc.
La începutul recenziei va apărea numele și prenumele recenzorului, iar apoi numele autorului articolului, titlul articolului recenzat, publicația, revista, volumului, numărul etc., așa cum se poate observa în modelul de mai jos.
Recenzia poate fi structurată astfel: rezumatul articolului; organizarea acestuia; conținut; modul și stilul de prezentare; citări și surse bibliografice; și în finalul sugestii pentru îmbunătățirea articolului.
La secțiunea "Rezumat articol" trebuie prezentată tema articolului, importanța acesteia, scopul articolului, ipotezele și trebuie elaborată o scurtă descrie a articolului. Această secțiune cuprinde, de obicei, 1,5- 2 pagini.

Odată realizat rezumatul articolului, se trece la secțiunea "Organizare", unde se descrie pe scurt modul de organizare al articolului (dacă articolul prezintă o structură clasică sau nu; dacă respectă normele și regulile unui articol științific etc.)
Ulterior, se va prezenta conținutul articolului. În cadrul acestei secțiuni vor fi prezentate date cu privire la originalitate, noutate, relevanță și calitate.
În secțiunea "Modul și stilul de prezentare" se va pune accentul pe limbajul folosit de către autor în  articolul științific, stilul și exprimarea acestuia, posibilele greșeli și erori, termeni de specialitate utilizați, limbajul academic etc.
Ulterior se vor prezenta, pe scurt, sursele bibliografice folosite de către autorul articolului (se pot da și câteva exemple), dacă aceasta a fost relevantă, restrânsă sau nu etc. 
Iar în finalul recenzie se pot sugera câteva sugestii din partea recenzorului cu privire la posibila îmbunătățire a articolului.



Comentarii